Átadták a Világörökségi Bormúzeumot

Átadták a Világörökségi Bormúzeumot
Több mint 600 millió forintból, nagyrészt hazai és uniós forrásokból alakítottak ki Világörökségi Bormúzeumot Tokajban. Egy régi romos serház felújításával a város kulturális negyedének utolsó üteme is elkészült. 

A Világörökségi Bormúzeummal egy tudatos és átgondolt fejlesztés utolsó ütemét zárjuk le - ezt Posta György Tokaj polgármestere mondta az intézmény átadó ünnepségén. - Elődöm, Májer János polgármester úr az akkori képviselőtestülettel azt tervezte el, hogy kialakítja a kultúrnegyedet Tokajban. Ennek az első lépése az egykori zsinagóga Kulturális és Konferenciaközponttá alakítása volt, a második a zöldmezős beruházásként megépült Paulay Ede Színház. A harmadik ütem a Világörökségi Bormúzeum, erre a három épületre több mint 2 milliárd forintot költhetett a város a magyar állam és európai uniós források felhasználásával - tette hozzá a városvezető.

A munkálatokat tavaly áprilisban kezdték meg Tokajban, eredetileg 588 millió forintot költöttek volna a felújításra és a tárlatra. A költségvetés azonban módosult, mert a főépülethez közvetlenül kapcsolódó melléképület egy részének felújítását is sikerült megvalósítanunk, ehhez 50 millió forint pluszforrást igényeltek. 

- A mai ünnepi alkalom egy adósságtörlesztés is – emelte ki Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. - A világörökségi területek bemutatása az ország több érintet pontján már elkészültek, Tokaj-Hegyalján eddig nem volt ilyen látható. Ezért a mai nap mérföldkő, ami az egész világ számára megmutatja a modern muzeológia eszközeinek igénybevételével, hogy milyen kincs van itt Hegyalján - tette hozzá. A Világörökségi Bormúzeum négyszintes épületében számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A hagyományos tárlatok mellett olyan újításokat is alkalmaztak, mint a kerékpáros- vagy az autós Hegyalja túra, vagy a léghajózás Tokaj fölött.

Címkék:

Új program a Tokaji Világörökségi Bormúzeumban

2017 novemberében indítottuk útjára a ​Miskolc Klezmer Clubot. Egy olyan programsorozatot, ahol a zsidóságról, kultúráról, hagyományokról interaktív előadást, klezmer muzsikát hallhatnak a látogatók és egy pici betekintést nyerhetnek a zsidó gasztronómia világába is.