Célegyenesben a Tokaji Bormúzeum

Célegyenesben a Tokaji Bormúzeum

Tokaj Város Önkormányzata Európai Uniós támogatásnak köszönhetően valósítja meg a József Attila úton található régi, romos Serház épület fejlesztését, teljes felújítását és rendbetételét.

A projekt megvalósítását követően az épület a Világörökségi Borterületek kiállítóhelye valamint múzeumaként működik majd, a mai kor igényeinek megfelelően.

 

Ez a Magyarországon egyedülálló, tíz világörökségi borhelyszínt bemutató interaktív Bormúzeum a tokaji kultúrnegyed befejezése is egyben - mondta Posta György, Tokaj Város polgármestere az október 22-i sajtótájékoztatón. A Bormúzeum összesen 2000 négyzetméteren mutatja be a Föld tíz világörökségi borterületét, köztük a Tokaji Borvidéket is, de ezen túlmenően az érdeklődők Tokaj Város helytörténetét is megismerhetik majd.

 

Tokaj Város Önkormányzata 499.802.040 Ft Uniós támogatást nyert az ÉMOP-2.1.1/B Turisztikai attrakciók fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Világörökségi Bormúzeum kialakítása Tokaj városában című pályázatával. Ezen felül majdnem további 50 millió forint plusztámogatásban részesült a Város, az épülethez kapcsolódó létesítmény részleges megújítására.

 

A Bormúzeum kialakítása a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ harmadik és egyben befejező szakasza. A fejlesztés tárgyát képző épület a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ és a Zsinagóga épületével egy telken helyezkedik el.

 

A Múzeum három szintjén nyílik majd lehetősége az ide érkező turistáknak különböző kiállításokat megtekinteni.

 

A projekt megvalósításával nem csak egy új turisztikai attrakcióval gazdagszik a település, hanem egy olyan impozáns épülettel is, mely megjelenésével várhatóan hozzájárul a még pozitívabb településképhez itt a Világörökség szívében.

Címkék: