Kárpátalja – Szalóka c. dokumentumfilm vetítése

Kárpátalja – Szalóka c. dokumentumfilm vetítése

58 kettétört gyertya. Egy elfeledett tudósítás Szalókáról.Mankovits Tamás díjazott rövidfilmje egy 1989-es kárpátaljai eseményről.

 

 

 

 

 

Kárpátalja – Szalóka c. dokumentumfilm vetítése

a Tokaji Múzeum, s a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola szervezésében

2018. február 25-én (vasárnap) 17.00 órakor

a Kommunizmus áldozatainak emléknapján

 a Tokaji Múzeumban (Bethlen G. u. 7.)

 

 

 

A rendezvényt megnyitja: Dr. Répássy Róbert országgyűlési képviselő Vendégünk: Bíró Sándor Szalóka polgármestere

 

58 kettétört gyertya

Egy elfeledett tudósítás Szalókáról

 

Mankovits Tamás díjazott rövidfilmje egy 1989-es kárpátaljai eseményről

 

 

Az 1944-ben elhurcolt kárpátaljai magyarok tragédiájáról és az 1989-ben tartott megemlékezésről szól Mankovits Tamás rövidfilmje, amely elnyerte a lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlén a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Hírlap különdíját.

Kárpátalja – Szalóka című rövidfilm témája az 1989. november 26-án a magyar határ melletti Szalókán lezajlott jelképes temetés, amikor először beszélhettek nyíltan az 1944 novemberében munkatáborba hurcolt negyvenezer kárpátaljai magyar tragédiájáról. Mankovits Tamás 1989 és 1991 között a közmédia külpolitikai szerkesztőségénél dolgozott, a Panoráma című műsornak készítette el a megemlékezés összefoglalóját. Elmondása szerint olyan erősre sikerült a leforgatott anyag, hogy a szerkesztők nem merték leadni, csak az épp külföldön tartózkodó Chrudinák Alajos akkori főszerkesztő hazatérése után, 1989. december 15-én ment adásba öt perc belőle.

Mi most a Lakiteleki Rendszerváltó Filmszemlére elkészített 25 perces dokumentumfilm teljes anyagát bemutatjuk. A filmvetítés után kötetlen beszélgetésre vár minden kedves érdeklődőt és megemlékezőt a rendező és meghívott vendégei.

 

Címkék:

Történelmi pipákat bemutató kiállítás

"A mi időnkben végtelenül megnövekedett a dohány élvezete és valami titkos gyönyörűséggel lett úrrá az embereken. Akik egyszer rákaptak, képtelenek voltak szakítani vele." -Francis Bacon az 1600-as években írta ezeket a sorokat, de napjainkban is igazak.

Átadták a Világörökségi Bormúzeumot

Több mint 600 millió forintból, nagyrészt hazai és uniós forrásokból alakítottak ki Világörökségi Bormúzeumot Tokajban. Egy régi romos serház felújításával a város kulturális negyedének utolsó üteme is elkészült.