Tokaji Művésztelep Anno

Tokaji Művésztelep Anno

Kiemelten a konstruktív, geometrista, minimal art és konkret irányzatokat reprezentáló kiállítás 2016. július-augusztus hónapokban tekinthető meg a Világörökségi Bormúzeumban.

 

 

Tokaj és a nagyvilág a modern kortárs képzőművészetben Ézsiás István, tokaji Csiky tanítvány életműve tükrében”

 

A Világörökségi Bormúzeumban az egykori Tokaji Művésztelep szellemi örökségéről nagyszabású retrospektív és csoportos kortárs kiállítás, dokumentációs tárlat készül az olaszliszkai Kelet-Európa Modern Képtár rendezésében.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Galéria Universitas-Art Industriel támogatásával Veszprém és Olaszliszka után, 2016. július-augusztus hónapokban Tokajban látogatható a kiemelten a konstruktív, geometrista, minimal art és konkret irányzatokat reprezentáló tárlat.

Az Ézsiás életműhöz és Tokajhoz kapcsolódóan kiállításra kerültek – több kiváló külföldi művész munkái mellett – jeles magyar kortárs képzőművészek: Csiky Tibor szobrászművész, az egykori tokaji művésztelep vezetője és kollégái (többek között Joláthy Attila, Lantos Ferenc, Csóti Gábor, Bak Imre), barátai és nem utolsósorban tanítványai alkotásai is.

 

A kiállítás 2016. július 1-jén 17 órakor nyílik a Világörökségi Bormúzeum emeleti kiállítótermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Címkék:

Európai borok, európai utasok

Mesél a bor és Európa viszonyáról a táj, a természeti környezet; a borvidékekről és szőlőfajtákról; a pincék és a borvidékek épített örökségéről, innovatív építészeti újdonságairól; a borvidék szellemi kulturális értékeiről, a vidék jellemző nyelvéről, kulturális színeiről.

A gönci hordó története

„Ha van valami, amit magasztalnak kerek e világon, mindenekelőtt a tokaji bor az, a világ minden részében eljutott a maga megbecsüléséhez… mert annyi jó tulajdonsággal teljes, hogy sehol más bor nem tudja sem ízben sem nemességben túlszárnyalni” ― írta Bél Mátyás 1730 körül a ViniculturaTokajiensis című művében.